Siti Aziz BERKATA-KATA

Hidup nie kalau pandai empunya badan corakkan..maka BAHAGIA menanti.. :) tapi kalau tersalah pilih pekerja untuk mencorakkan sehelai kain, maka HILANG kualiti. Orang kata kualiti i2 penting, jadilah macam SIRIM!! KUALITI itu penting, baru tenang hidup.. He3^^~ Mek Tie

Selasa, 30 November 2010

Hari nie..30/11/2010

Assalamualaikum..

Aduhai, cepat sungguh mase berlalu.. dah setahun setengah aku sini.. "MASIH DI MALAYSIA"--> cakap mcm duk kat AFRIKA.. Ha3.. Ape2 je la kan3.. Sebenaqnya aku cuma kerepek pisangkan aktiviti aku ari nie.. Memang dari kelmarin aku dah rancang nak g PKUUUM.. Nak g tar, nak g cuci i punya gigi yang tak seberapa comel nie.. Belakangan nie memang dah timbul kesedaran betape pentingnya aku jaga aku punya gigi... Kuikuikui... Poyo tahap dewa aku punya ayat.. Kejadah la kan..

Okey, Dup online muka buku smlm.. Kawan aku cakap die demam.. Dah tue aku ajak dia g p.k.u esok (ari nie).. Makanya, aku & dia pun terkedek2 la g p.k.u.. Oleh kerana aku dah "agak terbiasa" dgn jadual klinik gigi y tak mcm tempat rawatan sakit luar, aku terpaksa bersiap awal pagi... Ibaratnya mcm nak masuk kelas kol 8am.. Ha3..

Malas tue memang mcm gunung everest la tingginya.. Tapi bila duk ingatkan kuman durjana sedang bermaharajalela dalam i punya mulut, makanya terpaksa positifkan kemalasan itu.. Kuikuikuikuikui... Memang, kalau bahagian pergigian daftar kol 8,kalau no 1,2,3,4,5,6 tue memang dalam tempoh setengah jam- sejam.. nombor2 selepas tue.. perh.. Naik kematu i punya tutttttt.... (bukan unsur xsenonoh!!)...

Aku daftar kol 8.30am.. Ai, tak ramai mana.. Tapi mungkin ada yang nak tampal @ cabut.. tue yang jadi lambat tue.. Kol 10am aku masuk bilik rawatan dan kol 11 am tepat aku kuar!!! Mak ai.. Peringatan untuk SITI AZIZ.. kalau nak cepat sila ke klinik swasta.. Kuikuikui.. Lambat jugak kalau pelanggan ramai.. Tapi servis ok la.. Namanyapun berbayar.. Ha3.. Mungkin aku akan ke klinik swasta jugak kut..

Dalam tempoh menunggu tue aku g teman kawan aku jumpa doc.. Dah dua minggu demam.. + sakit2 badan lagi.. Bila siap, doktor kata xda pape.. Dia cakap pelik.. Sebab dia rasa lesu.. Ha3.. Kesian.. Doc pun bagi ubat dalam dos y tinggi cikit..

Kami memang suka main2.. Aku pun naik penimbang.. Duk bajet berat aku 45kg dah, bila timbang tue ini la hasil dia..


Bila tengok jarung dia tue.. Aku kompius.. Ai, xkan xsir turun lagi kot.. Dulu berat 53kg sekarang 47.5 kot tue.. Tak pun 48kg.. Matlamatnya 45kg sahaja.. Tak turun2.. Ai, bahaya nie.. Ha3...


Okey, nie adalah dalam bangunan yang baru siap.. Bahagian pesakit luar la.. Ruang menunggu yang agak luas.. Cantik & sejuk mcm duk dalam peti ais lak tue.. Aku lewahkan sikit ayat tue.. Dalam gambar nie xda ape pun.. Memang nampak gambar kosong, yang aku nak nyatakan adalah suasana kawasan nie mmg xkan buat pesakit tertekan melainkan pesakit tue sendiri yang buat dirinya tertekan.. Ha3...

Warna kerusi dia aku suka.. Memang salah satu warna peberet aku la.. Dulu berangan nak beli laptop warna semerah kerusi tue.. Merah ke?? Merun kok ek.. 

K lah, dah malas.. Ucapkan kata semangat untuk aku kuruskan lagi berat badan aku nie.. Amin..

Tata...

<3

Isnin, 29 November 2010

Adekah sistem perut aku dah "gila"??

Assalamualaikum..

Semester 1, 2 & 3

  • meggi 4 5 jenis aku borong
  • kopi 3 in 1
  • nescafe 3 in 1
Adekah benda2 kat atas nie telah "mengganggu" sistem perut aku?? Pinggang aku belakangan nie terasa sebal je.. Mudah rasa lenguh.. Hu3.. 

Tapi,kopi & nescafe te penting untuk aku..Halang aku dari mengantuk.. Kuikuikuikui... Tapi, hakikatnya, benda yang kita suka tue la yang banyak bawa "padah" pada kita.. Ha3.. Tapi memang sebal sungguh perut aku.. Kalu tak ada meggi, "kelaparan" yang always menyerang aku malam2 buta & malam2 tak buta tue sape nak selamatkan.. Altentulah "meggi" jawabnya... Ha3..

Ha3.. Dulu ade la satu "insan" i2 larang aku makan meggi.. Berhenti kejap.. Kuikuikui.. Ditekankan sekali lagi.. "hanya sekejap".. Ha3.. Pastu, aku makan jugak.. Makna kata.. Pantang bau megi kot.. Ha3.. Kejadah je la.. 

Hmm, tapi memang bahaya pun kan.. Sememangnya kena coba berhenti nie.. Tapi, apekah alternatif yang aku boleh gune untuk selesaikan, dan alternatif yang boleh aku guna untuk gantikan tempat meggi yang bertahta dengan gahnya dalam senarai barang makanan utama yang patut aku beli.. Ha3..

Okey..Patah balik 2,3 bulan lepas.. 2,3 bulan lepas.. I dah pos i punya periuk nasi yang i bawak dari sem 1.. Sebab, i rasa tak selamat.. ura2 ada pemeriksaan bilik la.. i2 la ini la.. Sekarang i tengok, meriah je diorang masak dalam bilik.. Siap bau tomyam lagi.. Paling ektrem, kelmarin.. I bau someone goreng ikan kering.. Dah la time tue hujan.. Kuikuikui.. Terbayang terus kat kepala otak aku, kalau duk rumah aku dah boleh buat macam diorang.. Makan nasi panas dengan ikan kering.. Woooowwww... Best \0/...

Malas dah nak naip.. sambung esok la pulak.. Perut brokna..

Tata..


Sabtu, 27 November 2010

Pok Loh Senget!!

Nie adalah kijae pok loh.. Dia baru belajar mengedit.. Ape pun aku hargai la.. Sebab aku faham memang susah nak buat nie!! (koya.. ambik ati pok loh).. Sekiranya Nurzila Bt Hassan muncul (w/pun aku tahu xkan muncul kat sini) aku nak kabarkan bahawa pok loh rindu & sangat merinduimu.. Ha3.. Dia rindu nak baloh dengan mu.. Hehehehehe

** itik come tue.. \0/

Jumaat, 26 November 2010

Aku & Sekolahku **kawan2ku

Assalamualaikum..

Terimbau kembali sebuah memori*** Lagu sembilu kan3.. Kejadah je lah.. Aku ingat yang tue je la.. Disebab aku borink & aku malas nak bace buku ** sememangnya aku yang sentiasa malas... Aku nak beraban.. Aku dan sekolahku ** kawan2ku.. Ape yang aku boleh buat dengan tajuk nie.. Ape lagi, jom meraban.. Kuikuikui..

Jika terasa membazir masa, bukan nak halau tapi sila klik pangkah xpun move ke tempat lain.. Ha3.. Amaran dari aku.. 

Okey, cerita tak menarik bagi orang lain tapi agak menarik bagi aku yang seorangnya aku.. Hahahahaha.. Ape2 jew la kan3.. Aku sayang sek aku.. Bukti??? ** sape yang baca nie mesti kata mana ada bukti.. sebabnya diorang memang tahu aku memang suka main2 kat sek.. & paling pedas, bukan kelompok pintar.. **agak2 sedang dalam kelemasan**.. Ha3.. 

Bukti.. Aku ada bukti.. Buktinya.. Buktinya.. ** tak lepas nak pikir..  Hurm... Buktinya aku stay kat renek dari tingkatan 1 sampai 6.. Ade la lagi beberape orang kawan2 yang dapat tawaran u tapi x g n kawan2 yang mmg naik tingkatan 6 kat situ..

Disini la aku bertapak, xperlu la kata nak lupa kisah silam n teruskan hidup.. Kisah silam adalah sebahagian dalam teori Keutamaan.. Kisah silam yang berlaku pada kita **pada orang disekeliling kita boleh dijadikan contoh dan gunakan penyelesaiannya untuk menyelesaikan masalah yang kita hadapi pada masa kini.. Tak paham ke?? Tak payah paham.. Teori tue masuk dalam exam aku tadi.. Soalan no.4.. Ha4..

Ha3..Duduk kat renek beberape tahun memang banyak sangat la pahit **aku cipta sendiri  & manis ** aku pun tak pasti ada ke tak.. Manis tue makna kata lebih manis dari yang manis.. Kah3.. Lewah gila..

(Sambil mengunyah keropok gatal lidah nie).. Hehehehehe.. Sambung.. Aku rase aku **dikenali oleh sesiapa saja disebabkan oleh masalah sosial aku.. Kah3.. Memang sosial sungguh.. & teramatlah sosial.. Ada bukti?? Pasti la ada.. Kes 1.. Aku telah... Kes 2.. Aku telah.. Kes 3.. Aku telah.. Kes 4...Aku telah.. Kes 5 & 6 selamat.. Tapi kes 5 tue hampir tak selamat dah.. Ha3.. Dah tahu benda tue salah tapi buat jugak.. Ape tue?? Ape2 je lah.. Banyak nyer kes.. Suka hati aku la.. Sebab aku yang taip.. Banyak mana pun aku yang taip.. 

Ha3.. Aku sememangnya akui la kan.. Sekolah tue yang menjadikan aku **seseorang**.. Hu3.. Time kasih yang banyak membantu.. Perh, macam teks ucapan nak naik pangkat jew.. Sek pun tak abis lagi weh.. Kah3..

Ape2 je la.. Duduk saja2 nie teringat kat **RUMAH KOTAK.. Sape penah lalu depan sek aku?? Depan pagar utama tue kan ada bangunan 1 tingkat.. tingkat atas tue la rumah kotak.. Ha3.. Kipas 2 bijik tidak mampu meredakan bahang yang terkumpul dalam rumah tue.. Teringat aku yang tak pandai masak, hanya reti makan.. Teringat aku yang malas, mujur ada kawan2 yang rajin.. Makanya aku tompang sekaki.. 

Mujur ada rumah kotak.. Disitu la aku kenal sememangnya kenal & diorang pun kenal dengan perangai masing2.. Malas ke.. Aku la tue.. Rajin ke.. Orang lain la tue.. Banyak makan budu ke.. Banyak makan ke.. Kih3.. Masak sedap ke... Memang aku bedal je.. Buat lempeng, **jemput pisang.. Kah3.. 

W/pun rumah depan pagar sekolah.. Aku cukup terkenal dengan pelajar yang datang lewat ke sek.. Kah3.. Bongok2.. Takpe, dah biasa kena leter.. Tapi malu jugak.. Ha3.. Tahan muka je la.. Banyak nyer kenangan.. Hu3.. Betul la kata cikgu, zaman sek adalah zaman paling manis.. Untung la antara kawan2 aku yang jadi cikgu..**bakal cikgu sebab tak habis ngaji lagi.. Diorang mungkin boleh balik ke ke sana lagi.. Ha3.. Amin.. Kawan2 aku memang bagus2.. Aku jew yang xikt.. Ha3..

Ape ape pun, time tak siap kerja sekolah memang kecut perut.. Cikgu sokmo soal kerja sek.. Aku antara makhluk yang buat kerja ikut mood.. Kah3.. Buku tue jangan kata ah, rebeh kaki meja.. Ha3.. Kenangan.. Ha3.. 

Malas dah nak terus,, rasa nak jebek air mata.. Ha3..-_-"

Buat kawan2 yang tersinggah, menyinggah, disinggah @ buat2 singgah aku ucap selamat maju jaya la semuanya.. Amin2.. Buat cikgu2 kiranya berjaya mengesan kewujudan blog aku nie n baca.. Mohon kutuk pelajarmu ini.. He3.. Terasa beku hati bila ingat aku buat pertama kalinya kena bedal dengan batang paip kat asrama sebab lewat kuar stady.. Kah3.. Sapo lagi kena?? Jatuh saham aku.. Time kasih ayah ji sebab bedal aku mase awal2 masuk asrama ting5.. Lepas tue aku terus rapat dengan pamily diorang.. Ha3.. 

Buat cikgu aku yang periksa karangan aku pasal sakinah tue mase ting4.. Aku memang aku.. Ha3.. Sayang cikgu bm.. Ha3.. Dan guru2 lain jugak.. Ha3.. Banyak lagi..

Ops, ** curi buoh pauh!!! make dengan awah meggi.. Gilo punya best la.. Bowok colek masuk dalam kelas, sebutir kelas bau belacan.. Ha3.. Bongok la citi.. 

Manis bagi insan yang bernama aku.. Terasa rindu dengan suasana itu, xape lah kes 1,2,3,4 xmuncul pun.. Keadaan sepastinya lebih manis tanpa kes2 yang buat aku rasa bengom tiap kalinya.. Ha3.. 

ABDULLAH SIDEK BIN SAAD

Teringat kat pok loh mase beliau berlari2 anak dengan budak2 junior & anak cikgu.. Baru balik dari berkubang kat padang sek.. Ceh.. Memang hiperaktif ah mung loh.. Kah3.. teringat beliau baca doa lepas solat kat surau.. Laju gila.. Ustazah puji memanjang.. Teringat aku bila pok loh mencoba untuk azan buat pertama kalinya.. Suara beliau mmg Ummmm.. Sila jadi imam.. Dia takut.. Kah3.. Lepas tue, beliau selalu azan.. Sampai i boleh hafal & bezakan.. He3.. I memang suka time2 azan nie.. Alhamdulillah..

Sambung lain kali plak..Kuikuikui...

jangan marah ek...-_-"

UNTUK KENANGAN ZAMAN SEK LAGI SILA KE SINI.. ^_^v

BERSAMBUNG......

Khamis, 25 November 2010

Diet Mantop utk Tauke Itik -_-"

Assalamualaikum..

Ingat orang je ke yang kena diet?? He3.. Blog pun kena diet jugak uper nyer.. Okey, mai kite sesame blajar benda baru.. Jom timbang blog kita.. Kalau blog kite lebih 100kb saiznyer, sememangnya mengambil masa yang agak2 untuk loading.. kesian la kan kat pengguna brokkeban tue kan3.. kuikuikui..

Sebelum tue, jom timbang blog kite kat sini dulu..


Sesudah timbang tue, reaksinya mcm mana?? Tauke itik dah jangkakan yang blog tauke memang terlebih berat.. dengan widget2 yang sebetulnya cantik tapi tak perlu ada bagi meningkatkan lagi kelajuan blog kita..

Mula2 timbang dapat 140.35kb.. Mak engkau.. Lebih berat dia dari aku.. Ha3.. Untuk meningkatkan dari tahap siput bulan yang tak berapa bulan nie.. aku pun ambik pendekatan yang tuan blog nie sarankan..

Aku bagitahu cara aku la k.. Maknanya ape yang aku paham setelah aku baca ape yang  tuan blog tue cadangkan..
  1. Bila guna templet blog 3 bar mcm aku guna nie, sebolehnya bar sisi diletakkan bersebelahan antara satu sama lain.. macam yang aku guna sekarang..
  2. Yang ada iklan nuffang tue, letak iklan tue sebelah kanan bahagian bawah.
  3. Widgets yang dah ada kat laptop mcm jam, kelendar n etc tue tak payah la letak dalam blog sebab dah ada kat laptop masing2 kan..tapi ape orang kesah kalau kita nak letak pun sebab kita tuan tanah.. Hanya cadangan..
  4. Blog tak payah panjang2 sebab memang ambik masa sikit tuk loading..
  5. penggunaan warna yang pelbagai/gambar/video yang banyak pun mempengaruhi saiz blog..
Aku terasa amat jeles la dengan blog2 yang guna wordpress.. w/pun diorang timbang dapat 300kb tapi time loading dia 14saat.. berbanding kita yang guna templates biasa..  timbang kejadah dapat 140kb mcm awal2 aku timbang tue, time loading 0.83saat.. Fuh... Mana boleh aku tak jeles.. Eceh..

Aku cuba jugak nak guna templates wordpress tp ketidakretian mengatasi segalanya.. Lain kali aku nak try.. Insyaallah..

Selepas aku buat rombakan sikit, makanya nie la hasil nya...


Okey la kan3.. Tapi akan coba untuk kurangkan sampai 60kb saja.. Masih buntu & tercarik2 ape widget @ sumthing yang bolh buat blog aku jadi ringan & laju dengan tak buang ape2 widget yang sedia ada dalam blog aku.. Ha3..

Nie yang terbaru..Selepas aku kurangkan warna.. Kuikuikuikui ^_^ lepas nie aku pasti kalau aku borink aku akan tambah kembali widgets.. Ha3.. Guna warna-warni kembali bila dah bijik mata borink dengan variasi warna orang demam nie.. Putih jew.. Hihihi..



Okey.. Belajar & terus belajar.. Kalau kompius, bagitahu aku.. Aku boleh ajarkan ape yang aku tahu.. Hi3...

Selamat menimbang blog anda.. \0/


Rabu, 24 November 2010

Bila dah Cap Ayam makanya Cap Ayam la Jugak

Assalamualaikum..

Tajuk entry mcm aku nak mengumpat.. Tapi ada salam.. Ai, kome kompius ke?? Xusah dup kompius, memang aku nak mengumpat la nie.. Tapi bukan kat orang lain tapi kat diri sendiri yang cuai.. Cuaikan seorang aku?? Mungkin, & memang ya aku seorang yang cuai.. Hanya aku yang mengenali aku.. Kah3.. Mungkin la kan.. 

Mai aku nak story pada yang sudi singgah kat tanah aku nie.. Kuikuikui ^_^V.. Alkisah bermulanya aku nie seorang yang suka makan macam2.. Macam-macam tue bermakna aku bedal semua benda tapi satu benda tue aku ANGKAT BENDERA PUTIH.. Hihihi.. Sape kenal ETOK?? 

Ini la bendanya.. Tiap kali aku g umah sepupu aku kat Pasir Putih, kg merkang tue diorang heret aku g sungai cari medalah nie.. G ramai2 memang best la kan.. Mase arwah ayah aku ada, arwah pun suka g ceri benda nie.. Setakat g tahan tauk, tengok tauk arwak tak ajak pun aku ikut.. Ha3.. \o/ ade aku kesah.. Sebab arwah tak kesah... Hi3.. Lari dari tajuk..

Nak tahu berita tentang etok yang dikatakan kini makin  berkurang di kelantan sila klik sini..

Okey, kembali ke cerita asal.. Medalah nie aku boleh cari..Siput, gonde, timbing, tijoh, kepoh, n aku penah g cari satu benda dalam utan bakau dgn kawan2 umah sewa mase 6atas dulu.. Nama aku lupa la weh.. perh, sakit urat duk main niti, nyurut kut pokok2 bakau tue... Ha3.. Tapi yang aku cari dalam utan bakau nie aku boleh makan.. Tetap ada risiko lepas tue.. Lari tajuk lagi.. 

Dah memang aku boleh cari, tapi bab makan aku xleh.. Benda2 lagu nie la y menimbulkan tajuk entry aku kali nie.. "BILA DAH CAP AYAM MAKANYA CAP AYAM LA JUGAK".. Pasal perut aku yang cap ayam rupanya.. Kah3.. Kesian kat sesiapa yang membaca..

Bila duk kat tempat orang nie mmg agak susah la nak jumpa benda2 macam nie melainkan aku duk kg.. Hehehehe, mmg ye pun.. Timbul masalah perut cap ayam nie cam mana pulak?? 

Disebabkan oleh makanan yang aku makan dah tercemar.. Mungkin lalat dah menerokai makananku sebelum aku makan.. Kuikuikui.. Orang lain makan xde ape pun.. Perut orang lain gred A... Perut aku Gred D.. Nak buat macam mana.. Makanya, letih aku berulang ke tempat istimewa.. Syukur tak buat hal dalam dewan exam tadi.. muahahahaha.. -_-"

Dulu2 mase belajar Pendidikan jasmani & kesihatan aku ingatlagi cikgu ada bagitahu.. Perbanyakkan makan pisang & kangkung makna kata sayuran ijau.. Pisang tue sebagai pelawas.. Ilmu tue ada, tapi tak boleh nak praktik sebab aku kat tempat orang.. Pusat Kesihatan Universiti lak jauh sebab aku dup kat atas bukit kat luar kampus.. 3km, xkan aku nak redah ujan2 nie.. Hi3.. 

Alternatif yang paling baik & selamat dalah berulang ke tempat istimewa saja.. Nak minum air kosong spt yang disarankan oleh DR.Google bgth aku dah tak sanggup.. Sebab air kosong boleh buat aku makin laju berlari sampai kakak india kat tepi bilik aku naik pelik.. Mesti dia fikir "rindu sangat adik ct kat blk air" Muahahaha..

Betul kata cikgu b.i aku, susah kita kat kg lebih mudah dari susah kita kat tempat orang.. Berbelit ke?? Ape2 je la kan.. Aku akui la.. Setakat nak pelawas tue kalau kat kg, belakang umah pun ada.. (time pisang masak la) Ha3..

Tiap hari aku makan menu yang sama.. Nasik+sambal+ulam+ikan+telur goreng+sayur campur+hati..Nie yang marin la.. Boleh sakit perut ari nie.. Hmm.. Orang kata.."Ceroh perut boleh buat kita kurus".. Statment gila nie.. Ha3.. Masuk spital la aku kalu kerek2 gini.. Muahahaha..

Sori la yer, entry aku nie xda matlamat & cerita tergantung.. Aku tak kesah, sebab bukan nak hantar kat cikgu.. Hi3.. Aku pun dengan senang hatinya menggoogle tip untuk mengatasi masalah kecerahan (cover cikit nie,xmau v perkataan sebenar hhahahaha) perut..

Sumbernya berita harian online la..

Buku Food That Harm Food That Heal menyarankan tindakan seperti berikut ini untuk mengurangi penderitaan: (mengurangkan penderitaan tue aku sokong sangat) Hi3..

  1.  Minum banyak air untuk menggantikan cairan tubuh yang hilang. Pastikan air sudah dimasak, dan bila merasa harus menggunakan ais, pastikan pula ais tersebut terbuat dari air yang bersih.
  2. Makan banyak pisang untuk memperoleh potasium yang antara lain bermanfaat untuk menjaga keseimbangan cairan dalam tubuh dan pembentukan glikogen (tempat penyimpan energi jangka pendek)
  3. Pastikan memperoleh serat dan karbohidrat yang cukup.
  4. Makan banyak apel yang oleh para ahli naturopati diyakini membantu membersihkan sistem pencernakan.(kompas.com).
Antara tips lain yang aku kaut dari Laman Petua Nenek adalah..
  1. Jika anda mengalami cirit-birit untuk melegakan dengan cepat, ambil satu cawan teh o pekat kemudian diminum.
  2. Hancurkan beberapa helai daun ketumbit hingga lumat. Tempelkan pada perut dan balutkan dengan kain
  3. Kunyah daun jambu batu dan buah jambu batu yang masih muda dan kecil. Amalkan selagi anda mengalami cirit-birit.
p/s aku..Sila jaga kesihatan.. Kuikuikui ^_^V 

*** betapa cap ayam nyer perut aku..

MUSLIMAH !!! AWAS !!!!!! 13 AURAT MU YG WAJIB DI JAGA

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi - Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Syuhada Morris Abdullah
19 november 2010
3.00 am..

Siti Aziz,

Aku nie macam mana?? Hu3.. Terlalu banyak mencuaikan diri..  Ya, benar.. Terlalu banyak mencuaikan diri.. Hu2

Isnin, 22 November 2010

Kotak Misteri Dari Kampung -_-"

Assalamualaikum..

Muahahahahahaha.. Tajuk ganaz gila sih.. KOTAK MISTERI DARI KAMPUNG tue.. Muahahahahaha.. Pengirim kotak ini aku tak tahu sape sebab aku TAK PANDAI MEMBACA.. Muahahahahhahahaha... Gelak orang sawan = aku la tue.. Sepatutnya aku terima kotak nie marin agi.. Keh3.. 

Aku fikir & aku bayang kotak yang bakal aku terima sebesar kotak pensel jew.. Dengan rilex dan yakinnya aku g pejabat.. Abang kat pejabat tanya "ada dik??" aku jawab "ada".. guna pos ape..Tanya dia lagi.. Aku tengok kat senarai pos, "NationWide Express" tp aku oyak "n.wide"..Mahahahaha.. Almaklumla aku nie bukan posmen.. Mane aku reti sebut.. Abang tue pun angkat letak kat atas meja kaunter pejabat.. Mak engkau.. Tergelak aku.. Abang tue senyum.. Muaahahahahah...

Betul la nie Siti Pasihah bt Abd Aziz.. Aku oyak betul la.. Tapi tak sangka sebesar nie.. Abang tue tanya, sem berapa dik?? Sem 3.. Ha3.. Dia cakap, "banyak &^%$#$%" "buat *&^%$" sambil dia senyum.. (sambil tue ayat yang paling tak tahan.. Muahahaahahhahaha... 

Opssss... Kalau cemuh nak baca sila rujuk pada bahagian tepi blog aku ada banyak lagi blog yang menarik.. Amaran keras pada yang tak mau baca & yang rasa meluat.. Muahahahahhaha... Aku tak kesah..

Okey, sambung.. Abang tue suh sain.. Aku nie dah mcm orang putus urat senyum.. BUAT LAWAK PENASIHAT AKU KALI NIE!!! ^_^v  nie mesti ada pape nie.. Muahahahaha.. Aku mintak kaki ayam dia bagi paha gajah.. Ha3...

Berusaha dia penuhi permintaan aku.. Serabut kali.. Ke xnak aku mati *&^%$%^ kat sini.. Ha3... TQ Penasihat.. 

Tak kesah la orang lain terima kotak sebesar lori pun, nie aku punya story.. Muahahahaha.. ^_^V

Makanya, keluarlah aku dari pejabat dengan senyuman yang meleret ke telinga.. Jap.. Kompius, tadi aku SENYUM @ SENGIH??? muahahahahaha... Aku tak kesah.. 

Okey2..Sudah2 la.. Sila ingat tarikh penting etek.. Okey.. Aku mundur sekarang.. Tapi cop.. Semalam kan kan kan.. Bulan purnama yang sungguh cantik.. Tapi gambarnya kabur2 sikit sebab aku zoom.. Tapi keadaan semalam memang cantik.. Tenang je rasa...

lokasi gambar nie?? Biarlah rahsia.. Tapi kat blok aku la.. Muahahahaha... Jauh je.. Alangkah indahnya kalau aku bla bla bla bla.. Muahahahahaha...

Okey..Stop sungguh dah..

p/s: UNTUK SAIN SEKELAS AKU MULO.. SELAMAT HARI LAHIR LA.. 22/11.. Semoga mu sihat sokmo, jadi anak yang baik/taat/bagus pada pamily.. Semoga mu jadi student cemerlang dengan cara mung sendiri.. Semoga mu tak sombong dengan sain2 lain.. Hagah dengan aku tak pe.. Aku dop kesah.. Kah3.. Tapi ucapan nie ikhlas la.. Semoga ALLAH TAALA permudahkan segala urusan mung.. Amin..

--> bukan sekadar mulut/tulisan tapi tulus & ikhlas..

***mana mungkin dia muncul kat sini.. bengom la siti.. Tak ape.. Yang penting hati.. bukan paksa2.. Muahahahahahaha...

K.. Selamat semua.. Amin..

Assalamualaikum...Tq PENASIHAT ^_^v  



Ahad, 21 November 2010

-_- vs ^_^

Kalau dah terbiasa dengan keadaan segalanya cantik 
memang 
susah nak terima keadaan yang hodoh

HIDUP IBARAT RODA.. 

Tp, kehendak & kata hati ttp sama...
Mana mungkin dapat berubah 360 darjah sekelip mata..

Orang tua kata..
Sekilas ikan diair, dah tahu jantan @ betinanya..

Kesimpulannya: BUAT PANDAI bukan lagi BUAT BODOH ^_^v


P/S: tidak ada kena mengena dengan sesiape..
p/s no.2: sila jangan panas tengkuk okey..

Muahahahahahahahaha

***senyap2 make dale peseng ni nih..
***ore senyap selalu menang...
***aku pilih nak kalah..
\0/

V^_^V

Sabtu, 20 November 2010

Bubur Nasi Chinesse Style



Resipi ni untuk 1 org makan 

BAHAN-BAHAN
1 ketul ayam (bahagian yg keras tuh)
segenggam ikan bilis
1/4 kiub ayam knorr
air
segenggam beras
lobak merah
kentang
daun bawang
daun sup
2 ulas bawang putih


CARA-CARANYA:
1. rebus ayam, ikan bilis, kiub ayam, bila mendidih tapiskan...airnya jgn dibuang...
2. masukkan beras, lobak, kentang dalam periuk dan masukkan sekali air rebusan tadi.tunggu sampai nasi menjadi bubur :lol hehehehe...bila dah jadi bubur...masukkan daun bawang dan daun sup yg dihiris halus
3. sementara menunggu tu...potong dadu bawang puith.janganlah potong dadu besar2...kalo boleh kecil2 tapi jgn sampai halus sangat sebab bawang ni nak di goreng...
4. goreng bawang tadi guna minyak dalam 2 sudu camtu la...goreng sampai warna dia coklat...pastu angkat
5. goreng ikan bilis yg direbus tadi...angkat dan tumbuk halus
6. bila nak makan bubur tu...tuang bawang putih goreng tadi dgn minyak2 dia sekali (tapi miyak tu jgnla tuang semua...tak elok untuk kesihatan)
7. pastu tabur ikan bilis goreng...dan makannnnnnn


*** ceh, aku cari BUBUR NANGKA.. nya dapat bubur nie..nampak senang aje.. boleh coba balik kg ket agi.. ape pun time kasih kat dia sebab bagi resepi nie.. muahahahahaha.. gambaambik kat sini.. mesti dia buat sendiri... kuikuikui..

*** Icah.. mu suka menda2 gini.. rindu nak balik rumah sewa.. nak makan makanan hak mu n kak ting masak.. \0/... 

*** cari bubur nangka pulak..

Rabu, 17 November 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum..

Hari nie raya.. Yehaaaa \0/.. Magrib tadi ma call aku.. Kuikuikui.. Ma oyak tak pe la raya kat tempat orang pun.. Sebahagian dari pengalaman tuk kita jdi seseorang yang kuat pada masa akan datang.. Ma aku oyak..

Ape pun, aku tetap dengan pendirian aku.. Tak balik.. Alhamdulillah, aku berjaya w/pun aku tak selesa dengan keadaan yang sememangnya MENCABAR Siti Aziz.. Ha3..

Okey lah.. Tak mau bebel banyak2.. Cuma nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AJI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat...keluarga
  1. Ma & adik serta adik ipar aku "keri", adik, adik, adik dan adik..
  2. Buat Mak & pak sedara sebelah ma.. chek long, mok yah, chek do & ayah do, ayah ngah & chek ngah, mok sah & pak muda zul serta ayah su & chek su..
  3. Buat kuarga sebelah ayah.. Terutamanya AYAH NGAH & CHEK NGAH SERTA AYAH LONG & MOK LONG kat merkang pasir puteh..
  4. Buat sepupu sepapat.. ^_^ kat sungai gali p.puteh,alor lintah,gong medang,marang dll.. Ha3..
Selamat Hari Raya jugak kawan2 aku kat sek rendah keb.bintang setiu..Sek.men renek..
Buat kawan2 semekar...
  1. Dak2 kelas eko 2008..Pok loh & arif..
  2. Dak2 kelas aku..p.perniagaan..Ecah, cik ira, kak ting, enun,farah... Wahidah.. Dan lain2..
  3. Buat cikgu2 yang aku hormat..(xterdaya nak sebut satu2 xbermakna aku lupa...) Buat guru kelas yang amat kami 1kelas hormat & anggap mcm sahabat "cikgu lokman".. Dan cikgu2 yang lain...
  4. Buat Kawan2 semekar yang lain senior mahupun junior aku.. (w/pun diorang takkan baca) ^_^V..
Buat kawan2 yang aku kenal cara SENGAJA mahupun TAK SENGAJA..(hanya 3 orang yang aku masih berhubung) hahahahahahahah
  1. Hafizul..Kenal kat kem kluang..Kih3..Time kasih tuk semuanya.. Kamu mmg baik, & penasihat yang baik..^_^V
  2. Safuan Aziz..Dah lama terputus hubungan..Kendian dapat berhubung balik.. Hi3.. Nama ayah kami same.. AZIZ.. aku suka..
  3. Nie yang rumit sikit.. Sebab dia mmg rumit.. Ha3.. Azwan Sulaiman.. Ye dah rase nama dia.. Ingat lagi mcm mana susahnya aku cari dia.. Ha3..(dlm fb je)..Kah3.. Aku tahu diorang nie takkan muncul kat ruangan aku nie.. Jadi sedap la aku meraban.. Ha3.. Teringat lagi tanggapan aku mase mula2 tengok diorang.. Manis mcm gula.. Ha3...=)
Buat PENASIHAT TOKE ITIK khasnya..Selamat Hari Raya penasihat.. -_-V...

Buat tetamu blog aku yang singgah secara sengaja mahupun tak sengaja.. Maaf Zahir Batin..
Selamat menjalankan ibadah korban...(jika ada)...Hi3... Semoga ALLAH TAALA permudahkan urusan kalian.. Amin...

Sabtu, 13 November 2010

PADAH SESIAPA YG B'SEMBANG SEMASA AZAN B'KUMANDANG

Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kitaketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa.. lidahnya kelu, keras dan hanya mimic mukanya yang menahan kesakitan 'sakaratul maut'.


Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika mautmenghampirinya." Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah.." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut. "Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah.." semasa sakaratul maut menghampiri kami. Amin.. amin.. amin Yarobbal a'lamin.."


WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAIDINA ALI R.A.;


Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:

1) Jujur dalam berkata-kata.

2) Menjauhi segala yg haram.

3) Merendahkan diri.


Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:

1) Merahsiakan ibadahnya

2) Merahsiakan sedekahnya.

3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.


Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:

1) Takut berlaku dusta dan keji.

2) Menjauhi kejahatan.

3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.


Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:

1) Mengawasi dirinya.

2) Menghisab dirinya.

3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.


Wang RM50 atau S$50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket. 45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk pertandingan bola sepak. Semua insan ingin memasuki syurga tetapi tidak ramai yang berfikir dan berbicara tentang bagaimana untukmemasukinya. Kita boleh mengirimkan ribuan 'jokes' dan 'surat berantai' melalui e-mail tetapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah seringkali berfikir 2 atau 3 kali.............

salam mujahadah..(^^,


sumber

Khamis, 11 November 2010

Ketika Cinta Bertasbih

Assalamualaikum..

Ha3.. Disebabkan aku berkenan kat hero & heroin cerita yang sangat2 best nie, aku google ler mencarik gambo2 diorang.. Ades, heroin tue.. Aku sangat2 berkenan.. Ayu.. Cantik sangat2.. Sejuk mata aku tengok dia.. Senyuman manis lebih dari gula.. Tidak lewah untuk aku kata dia punya senyuman adalah penenang/penawar bagi insan2 yang sakit.. Hihihihi.. Nak ada senyuman gitu jugak.. Sejuk perut mak die mengandung..

Cerita nie dah lama kan3..Tahun lepas lagi aku tengok. Tapi kalau dah cerita best penuh dengan pengisian tengok acap kali pun xcemuh dan takkan timbul sara muak.. Aku suka.. Ha3..



Kholidi Asadil Alam as Abdullah Khairul Azzam

Kholidi Asadil Alam as Abdullah Khairul Azzam

Oki Setiana Dewi as Anna Althafunnisa

Oki Setiana Dewi as Anna Althafunnisa

Oki Setiana Dewi as Anna Althafunnisa

Oki Setiana Dewi as Anna Althafunnisa


Ya ampun pak, cantik bangat cewek ini sih..Kihkihkih.. Bisa gila aku dibuatnya.. \0/

Tapelwere Plastik

Aku hanya tapelwere plastik,

Bahan badanku cuma plastik, dan sesuailah dengan panggilan diriku tapelwer plastik. Aku dilahirkan di sebuah kilang yang tidak terkenal. Jenama diriku hanyalah satu jenama yang tidak dihiraukan orang. Rupa tubuhku pula tidak menarik minat manusia yang memandang aku kerana aku tidak secantik rakan-rakan aku yang lain. Rakan-rakan aku memiliki ukiran rupa yang menarik. Mereka menjadi pilihan utama ketika manusia dalam dilema memilih antara tapelwere-tapelwere yang ada terssun rapi di rak sebuah pasaraya.

Aku hanya tapelwere plastik,

Sepanjang aku berada di pasaraya, aku penat menunggu manusia yang sudi membeliku. Kawan-kawan yang datang sebelumku sudah ramai pergi meninggalkan aku. Mereka sudah punyai tuan yang baru. Aku masih di sini. Menanti manusia yang sudi memilihku dan memilikiku sepenuh hati. Aku berjanji, sekiranya aku punyai tuan yang sendiri aku akan berkhidmat untuk tuan aku tanpa sebarang rungutan kerana tuan aku telah memilih aku.

Pada suatu hari, datang seorang manusia. Dia berdiri di depan rak tapelwere. Aku rasakan dia sekarang ingin membeli tapelwere. Satu demi satu dia tengok, pegang. Dengan telitinya dia memilih. Aku menunggu saat tibanya dia menyentuh aku. Rupa aku yang tidak menarik pada pandangan mata manusia ini membuatkan aku tidak menaruh harapan yang tinggi untuk dimiliki. Aku dah merasakan satu perasaan. Perasaan kecewa dengan apa yang berlaku setiap kali manusia memandang aku. Ternyata aku sememangnya jelik dan tidak berguna bagi mereka.

Manusia tadi telah berdiri dihadapan aku. Alangkah gembiranya aku, manusia pertama yang menyentuh aku selepas pekerja stor yang bertugas mengangkut barang. Manusia tadi meneliti aku. Aku dapat membaca riak wajahnya. Manusia tadi berkata "warna kelabu tak menarik,tapi mungkin boleh guna untuk letak sesuatu". Girang tidak terkira apabila aku dimasukkan kedalam bakulnya. Sekarang aku menjadi pilihan manusia ini, tetapi aku tidak boleh terlalu gembira kerana manusia ini mungkin akan mengubah fikirannya dan memilih tapelwere yang lain.

Manusia ini berjalan menyusuri tempat barangan plastik ini lagi. Dia terpandang pada satu rekaan yang sungguh cantik. Segera dia meletakkan bakul dan meluru ke tempat tapelwere cantik itu. Manusia tadi dengan penuh minatnya dia membelek dah timbul rasa keinginan dihati manusia tadi untuk memiliki tapelwere yang cantik itu. Akurasa tidak keruan. Kemungkinan besar aku akan tersingkir dari bakul. Aku hanya kaku. Melihat dari jaun manusia itu begitu gembira bertemu dengan tapelwere yang cantik itu. Sememangnya aku akui, aku tidak dapat melawan kecantikan tapelwere hijau itu. Rekaannya sungguh menarik berbanding dengan aku. Warnanya yang hijau muda itu membuatkan aku rasa rendah diri memandangkan aku yang serba kekurangan.

Kini tapelwere hijau berada bersamaku dalam satu bakul. Manusia ini tidak menunjukkan tanda-tanda untuk meletakkan aku di tempat yang asal. Aku mengeluh. Melihat tapelwere hijau begitu dekat denganku, aku terlalu malu untuk bertegur sapa dengannya. Rasa tidak layak aku senyum padanya. Aku rasa sungguh rendah diri dengan keadaanku. Aku malu. Aku tidak secantiknya, warnaku tidak menarik sepertinya. Aku tidak berjaya membuat manusia itu senyum dan tidak berjaya menarik perhatian manusia. Si hijau pula, pandangan dan tautan pertama manusia terhadapnya telah membuatkan manusia senyum dan menimbulkan rasa untuk memilikinya. Aku tidak mampu membuat manusia agar berperasaan sebegitu terhadapku.

Aku seebuah tapelwere,

Setelah manusia tadi membayarku berserta tapelwere hijau, aku dibawa pulang ke rumahnya. Suasana sungguh menarik. Kami dicuci dengan teliti. Aku sungguh iri hati dengan tapelwere hijau kerana tuan kami mencucinya dengan berhati-hati berbanding aku. Aku diperlakukan dengan kasar. Sedangkan si hijau dilayan begitu lembut. Kami di lap. Aku diletakkan diatas rak biasa. Si hijau didalam almari kaca bersama tapelwere cantik yang lain.

Setiap tetamu yang bertandang ke rumah tuan aku sering memuji-muji si hijau. Aku makin rendah diri. Berada di rak dan menjadi pilihan tuan aku untuk mengisi daging, telur dan lauk pauk harian membuatkan aku makin tabah dengan segala keadaan mendatang. Aku lasak dengan apa saja. Aku tahan panas. Tidak menjadi masalah bagiku untuk diisi makanan panas.

Si hijau dan rakan-rakannya tetap berada dalam almari dan hanya digunakan ketika majlis-majlis tertentu sahaja. Pernah sekali aku dibanding-bandingkan dengan si hijau. Aku sungguh sedih. Si hijau begitu bertuah.

Apapun keadaan aku dan keadaan tuan aku, aku akan berkhidmat untuk tuan aku selagi tuan aku tidak membuang atau memberikan aku kepada sesiapa. Tuan aku banyak berjasa kepadaku. Memilihku dan menggunakan aku sebagaimana aku. Semakin lama aku berkhidmat untuk tuan aku, semakin aku memahami keadaan tuan aku. Tidak sesekali bagiku untuk melupakan tuan aku melainkan hayatku tidak panjang.

Dan aku hanyalah aku..

AKU SEBUAH TAPELWERE...

Rabu, 10 November 2010

Surat Perempuan untuk Bakal Suami2 Mereka..future husband lah!

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).

Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?)..

Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)

Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling! Tambah dosa je tau kapel ni.

So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersangsudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!

Oh laling,

Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!

Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surahJuz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…

Oh laling,

Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorang suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.

Jangan pulak asyik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku resepi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….

Oh laling,

Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!). Tapi syaratnye laling kenalahtolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak.Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alasan pasang dua pulak!

Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling bahagia?

Oh Laling,

Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.

Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,

Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la lalingsweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikanblindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,

kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beliLCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….

Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorang nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!

Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.

Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^


sumber