Siti Aziz BERKATA-KATA

Hidup nie kalau pandai empunya badan corakkan..maka BAHAGIA menanti.. :) tapi kalau tersalah pilih pekerja untuk mencorakkan sehelai kain, maka HILANG kualiti. Orang kata kualiti i2 penting, jadilah macam SIRIM!! KUALITI itu penting, baru tenang hidup.. He3^^~ Mek Tie

Sabtu, 31 Julai 2010

Hari Pahlawan

Asssalamualaikum...

Hari nie KO-K kol 8am.. Maka jam 8 pagi lebih2 sikit aku dengan sep2 Kelana siswa kumpulan 2 A terpacak kat Dewan Mua'zaam Shah..Waaa...20% dari markah 100% nie..Kalau tak datang kena ganti hari integrasi lain.. Hari nie ada majlis HARI PAHLAWAN..Tetamu jemputan mmg orang kuat UUM, n Senator Tan Sri Jins Shamsudin.. Tan Sri sungguh kacak wooo... Same mcm dulu2..Tp sayang aku xda peluang tuk ambik gambar bersamanya..(koya!!!)

Kan aku da kata..mmg Tan Sri sangat kacak..Dengar die v ucapan n cerita pasal pembikinan filem Bukit Kepong n tonton sedutan sikit pun da buat aku rasa...Hu3...Sangat hebat pengorbanan orang dulu2 tuk tewaskan penjajah..=(


Nie pulak keadaan dalam dewan tadi..Aku n kawan2 duk tingkat atas..Persis tengok wayang wooo...Ha3

:

Cuaca da mendung..Okey,da nak balik..



Cakar ayam--> g khemah nnt agak2 boleh bawak periok nasik letrik x??
Cakar ayam lagi--> Koya sungguh..Ha3...Pakai buloh je wei!!
Lagi2 cakar ayam--> xpe la..nak g cari kedai makan..tapau nasik!!...Uweeeekkkk!!! Koya thp dewa!!

Jumaat, 30 Julai 2010

Malas Nak Hupdet Blog

Assalamualaikum..

Malas yang membara..+ xda cerita yang boleh aku taip...Ketuk,ketuk,ketuk...Hari2 yang gitu2 saja...Hu3...= MALAS.. Tapi aku tak suka bila blog aku bersawang..Mybe esok ada cerita...Sebab KO-K aku kul lapan kat Dewan Muazzam Shah..Nak buat ape tah...Hidup KELANA SISWA...Rasa xsabar pulak nak pakai pakaian lengkap KO-K aku...Lambat nyer!!!

Kalau da dapat,aku masukkan dalam nie...Kih3...Sebagai tanda tebus sebab aku patah semangat nak masuk palapes...Koya...Mmg pun..

Okey lah..MALAS da kembali...Bye...

Rindu penasihat!!! =(..

33 hari lagi nak balik besut!!!!! 2 minggu cuti...Yeeeehhhhaaaaa...Xsabo ase...

Baju raya sedang menunggu...Harap sangat tahun nie ada keajaiban yang berlaku...Puasa cukup sebulan mcm kawan aku tue..Hari Raya baru die kih3...Sungguh bernasib baik...Terselamat ganti puasa...Tapi itu kan benda wajib...Nak ke xnak ke,kena nak jugak!!!! Ha3...

Xsabar nak balik...Penasihat kat melaka...kusus...Kih3...Padams muke die...

Assalamualaikum..

Sabtu, 24 Julai 2010

Habiskan Pitis..Hmmm

Assalamualaikum..

Borink betul aku..Sebenaq nya, aku g expo kat vercity mall uum ari kamis lagi..Tapi x story kat sini..Sekarang aku story la sikit..Tak la menarik mana.. Expo nie dah empat hari berlangsung..Aku baru tau..Tue pun bila aku tanya kat kawan aku.."Bila ek expo ada"..Die jawab "laaa,sekarang la..Dah 4 ari tau.." Aku nie dengan muka yang excited.. "Jom kita g"...Ha3..Cepat je kan3..

Hasil nyer..Aku beli sehelai baju punjabi,tudung,beg pakaian..Kali nie aku beli benda yang aku nampak..Jadi xde la membazir sangat..Penasihat tentu dop suke..Kah3..Aku ada beli kain pasang..warna oren..Waaaa,aku dah nampak dah yang aku bute seni..Nak cari yang terbaik xleh..Mem
ang yang oren tue je yang terbaik diantara yang baik2..Ha3..Sinis giler ayat..

Xmo tunjuk la kain tue..Selendang murah2 je tau..Rm5-6inggit je..Tapi aku tak beli la..sebabnyer aku xpandai pakai selendang..Ha3..Aku mmg xpandai dalam segala hal..Kesian..SILA REDHA JE LA EK SAPE YANG PERISTERIKAN AKU NANTI....Ha3..Kerongsang pn cantik2..Cantik2 & yang penting murah..Aku tengok kat k.terengganu kerongsang mahal..Kat sini murah la sikit..Berbaloi la bagi pelajar macam aku nie..

K lah..Mod malas dah kembali.. Tengok la gambar yang xseberape nie..(ada orang bace ke???) ha3..

:Sebahagian daripada tudung yang murah...

Nie ler yang aku beli..Xseberape pun...Ha3


Cakar ayam--> "bersenang2 dahulu-bersakit2 kemudian...Hu3"
Cakar ayam lagi--> Hu3...



LaGu KiTa...

Kerana Cinta

Cinta itu cahaya sanubari
Kurniaan Tuhan fitrah insani
Dan di mana terciptanya cinta
Di situ rindu bermula

Cinta itu tidak pernah meminta
Tetapi memberi sepenuh rela
Rasa bahgia biarpun sengsara
Berkorban segala-gala

Semua kerana cinta
Yang pahit manis di rasa
Menghibur nestapa
Merawat luka
Damai di jiwa

Terpadam api benci permusuhan
Terjalinlah kasih sayang
Begitulah cinta yang diidamkan
Tanpa nafsu yang mencemarkan

Dan jangan pula kerana ber cinta
Kita pun leka entah ke mana
Dan jangan pula kerana ber cinta
Tergadai semua maruah agama

Cinta yang sejati hanya > cinta kan Ilahi
Cinta ayah bonda tulus suci selamanya
Cinta kan saudara masa berada hanya sementara
Cinta sesama insan suburkan dengan ketaqwaan



cakar ayam--> sungguh best lagu nie..Hu3


bAlIk KaMpUnG \O/

Assalamualaikum..

Waaa,lambat nyer nak balik kampung.. Si Dara pulang ke Gong!! Hik3..Tapi banyak benda yang aku kena selesaikan dulu..Baru boleh bersenang lenang dengan cuti yang bakal tiba stat 02/09 nanti..Nanti kang,02/09 abis je kelas petang tue aku akan terus balik kat bilik n kemas2 n semuanya..Tapi buka puasa xkan dilupa..Ha3..lebih kurang 39 hari dari sekarang..Yeeeehaaa!! Mase tue aku akan ucap,selamat tinggal Sintok n belayar ke Besut dengan tenang!! Ha4...

Entah ape la yang aku merapu kali nie..Ape2 je la kan..Hmmmm,aku sekarang mmg kecut perut bila tiba hari isnin..Hmmm,aku paling dungu dalam kelas tue.. Rasa segan sangat2..Hu3...Takut la weh.. Tak tahu nak kata gape lagi.. Rase diri nie senget semacam aje..Bila teringat ttg tue,rase xselesa..rasa gembira tukar jadi sedih..

Waaa..Nak balik..Xsir duk sini..Hu3..Xnak SINTOK nak GONG MEDANG ..Cekup la kemerapuan aku tuk waktu nie.. Aku Nak g mandi n teman sain aku g Changlun..Waaa, first time aku kuar dengan motor.. Mintak2 xda ape2..Hope so..Kalau penasihat tahu,tentu aku kena sekeh balik Besut sat g..

Penasihat sila jangan marah ek..Kih3...
Cakar ayam--> "Kerbau oh kerbau sila la gi mandi!!"

---------------------------------------------------------------------------------------
Dah balik dari Changlun..Ape yang ak beli?? Aku beli sepasang kasut & kain batik..Kah3.. Macam orang tua je aku nie.. Hajat nyer nak hantar kain batik tue kat kedai jahit..tp rase malas la pulak.. Memandangkan aku nie ada sedikit asas jahitan KOBOI \O/ jadi aku koboikan kain batik yang aku beli tadi.. Dah siap.. Ha3..Da boleh pakai pun..

Ha2..Aku bab-bab koboikan sesuatu mmg kepakaranku.. Tp aku xreti nak koboikan kebolehanku dalam pelajaran..Hancur nanti..Tadi kawan aku suha yang bawak motor..Aku memang dah agak, sangat2 best kalau ada motor sendiri kalau duk kat sini..Mudah nak bergerak. Nak motor jugak!!! Hu3... Sempat ler aku ambik gambar huduh mase tas motor.. Ha3.


: Suha mmg pemandu berhemah..40km/j!!! Kalau aku..(lu fikir la sendiri!!) Ha4

: Nie kasut yang aku beli..Sila la teka harganya..Berbaloi2..Ha3..(pakej pelajar nie!! \o/)


Cakar ayam--> Penasihat tentu akan cakap aku nie buta seni!! Ha3...

Jumaat, 23 Julai 2010

Gotong-royong

Assalamualaikum..

Hari nie kat dewan penginapan aku ada buat gotong-royong perdana..Kali pertama aku turun..Mase semester satu aku duk dalam bilik aje..Ha3...Bagus sungguh diriku.. kih3..xkira ah budak colgis ke budak cob ke n budak cas ke..semua kena turun..Tapi ada jugak yang berkurung dalam bilik..
.Ha3...Aku turun sebab nak tebus kemalasan aku dulu..Xpe la,xtitik peluh pun..Buat ramai2 kan3.. Ha3...Ada yang kena bersih masjid Bukit Kachi,dewan,blok..N dak2 laki kena masuk n pungut sampah dalam longkang besar..Ha3...

Bagus jugak xtbt mcm nie..Jadi meriah.. Tapi aku rase senior xramai sangat la.. Ha3..Diorang letih kut.. Kih3...
Sempat jugak aku ambik gambar..tp Xcome la,aku nie buta seni..Tak leh nak bajet sudut mana yang cantek!! Yeeeehaaaa...Aku n budak2 yang lain cuma kena pungut sampah je.. Ha3...

Makcik2 tukang sapu dah uruskan semua tue pagi tadi & kerja kami xteruk..Kang aku dah bagitahu tadi yang aku tak berpeluh pun...Ha3...

~Kat padang Bukit Kachi

Dak laki & longkang = SUNGGUH AKRAB..Ha3


Cakar ayam--> "Sem depan xmo dah!!"
Cakar ayam lagi--> "Biaq junior yang buat"
Lagi2 cakar ayam--> Hi3...Bagus punya senior!!!

Khamis, 22 Julai 2010

Jasamu Tetap Kami Kenang =)

Assalamualaikum...

Tuan Haji Abdul Rahman Bin Jusoh...Nama pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Renek,Besut,Terengganu.. Sekolah aku dari tingkatan satu sampai tingkatan 6 atas.. Susah senang aku semua kat sekolah tue.. 5 tahun hingga 6 tahun aku sek dibawah pengendalian Ayah Man..Hu3..Memang bekeng..Beliau memang suka bercerita..N beliau sememang nyer punya banyak pengalaman..

Dulu sekolah aku mmg dalam keadaan yang teruk la jugak.. Disiplin pelajar mmg tahap mengecewakan..Bila sekolah aku terima masuk beliau,banyak perubahan yang berlaku.. Sungguh komited..Sekolah aku sekarang penuh sengan pokok2 & taman pokok y come..

Bercakap pasai disiplin, fuh...Beliau mmg suka wat rondaan time sembahyang..Ronda kat blok-blok.."pitah budak2 culas nak g surau"..Ha3...Ada yang menyorok bawah meja,dalam tandas,belakang bangunan & banyak lagi la..Sekarang semua tue dah kurang n boleh dkatakan hampir pupus..

Dulu masa aku tingkatan 1,pelajar laki suka bebenor makan nasik kat kantin sambil duduk cangkung tepi longkang..Meja ada n kerusi pun cukup...Tapi diorang xduduk pun...Sengalkan..Ha3...Mungkin diorang malu.. Malu tengkorak ape nyer..Macam orang tak da tamadun aje duk gitu...Kena hambat dek Ayah Man,semua kecut perut..Ha3...

Beliau suka sangat melukis kat dinding blok..Kata2 yang boleh pelajar buat perangsang.. Kih3... Aku nie,misi & visi sekolah pun xingat dah...Cap ayam.. Ha3... Ape pun,Sekolah Renek amat bertuah sebab dapat seorang pengetua yang bertanggungjawab..prihatin terhadap pelajar dengan bantuan guru2 SEMEKAR yang hebat..Dengan itu,lahirla pelajar2 yang cemerlang..Kecuali aku..Hu3..Aku sayang SEMEKAR..n Jasamu Tetap Kami Kenang sampai bila2...Time kasih AYAHANDA MAN.. :)

Ayahanda Man \o/

Cakar ayam-->"same2 kita doakn Ayahanda Man&keluarga brd dlm keadaan sihat sentiasa"

Rabu, 21 Julai 2010

AISYAH UMMUL MUKMININ--Keanggunan Sejati

Assalamualaikum...

Aku singgah kat gerai buku d foyer library UUM marin dulu..Tengok punya tengok,aku terpandang buku nie.. Tanpa fikir panjang aku terus beli..Niat kat hati nak beli buku L.B.S..Xpe,yang tue boleh cari kemudian.. Xhabis baca lagi, baru 60m/s yang aku sempat baca..Setakat nie aku mmg jadi gila..Gila dengan cerita2 & sejarah Aisyah Ummul Mukminin..Subhanallah..Memang menitis air mata..Dulu buku nie caler die ijau,sekarang warna pink.. Isi masih same agaknya..cuma cover depan je yang berubah..

Sila la beli kawan2..Sungguh aku kata..Kamu2 xkan menyesal memiliki buku nie..Aku beli dengan harga RM23 n 415 m/s bertulis..Sila beli kat kedai2 buku y berhampiran denan anda...Jangan buat sayang ke duit untuk beli buku2 gini..Xbazir..Aku kata ke diri aku sendiri.. Buku2 mcm nie xkan sesekali buat kita rase muak..Xkan terjadi.. Nakan timbulkan rasa ingin baca berkali2.. Insyaallah..

Banyak nasihat,panduan n mcm2 lagi..

-menarik-

Cakar ayam--> Sila Baca \o/

Isnin, 19 Julai 2010

H.A.T.I R.A.W.A.N

Assalamualaikum...

Hari nie aku dah kena buat sesuatu yang aku mmg fobia bila pertama kali aku tahu yang kami kat UUM wajib ambik medalah tue.. Hu3..Memang aku ne jak dulu lagi lemah bahasa om putih nie.. Adeh.. Ada rasa nak ubah, try.. Malu nak amal.. Best je dengar orang duk kecek2 mat saleh nie.. Gah je rase.. Lec oyak..Kamu cakap aje, jangan hirau salah ke betul ayat kamu tue,asalkan berani..lama2 kamu akan dapat kesan mana tempat yang kamu salah n kena perbaiki..

Bagus betul nasihat lec tue...Memahami..Tp aku xda kekuatan untuk buat mcm tue..Nak jugak cakap om putih.. Hasrat yang paling tak malu sekali adalah..aku akan cuba buat entry guna bahasa tue sepenuhnya..Tapi persoalannya,adakah aku bulih buat?? = Sekarang dah patah semangat.. Hu3..Xmau gini..Bersusah2 dahulu n bersenang2 kemudian..Rasa xda semangat..Bukan langsung xleh berbahasa..Tapi masih dalam tahap teramat malap..

Nak cari sorang cikgu dari kalangan kawan2 aku kat sini...Segan yang menebal memandangkan diorang pun sebok dengan tugasan yang diorang terima..SUNGGUH RAWAN HATIKU INI..Kejadah nyer?? Sebabnyer kat atas tue la... Malu bertanya maka sesat jalan..Dah mmg terhafal dalam kepala otak aku pun.. Tapi xamal.. Orang lain pandai sebab diorang usaha..Aku nie pulak, xleh rasa sakit..Patah angin laluh..Teruk sungguh..

Jadual hari nie xpadat sangat, tapi mmg tuk sem nie tiap hari isnin aku akan sampai kat umah jam 8:30pm..Kluar bilik jam 9am.. Esok xda kelas, cuma ada Perbincangan Dalam Kumpulan..Om putih jugak..Tuk ari nie jugak, lec metedologi aku bagitahu banyak benda.. Hu3..Bagus betul die..

Sekarang jam dah 4:20pm..Aku ada kat fakulti aku lagi..COLGIS..kena g kat fakulti yang jauh tuk kelas b.i dari kol 5-7.50pm..kat CAS..kalau kena kat COB pun ok..dekat dengan tempat aku tunggu bas tuk balik dpp.. Hu3..Xpe, aku bukan xbiase kan..Cuma kena bijak atur masa tuk sembahyang..Asar & Maghrib..

K,lah..Nak p dah nie..Sape2 yang terbaca..Kalau entry aku nie buat kamu rasa meluat..Mohon maaf..Ha3..KALAU TERASA NAK KOMEN,KLIK AJE KAT COMMENTS BAWAH SETIAP TULISAN AKU..KALAU TERASA NAK KOMEN LA..XSURUH & AKU TAK PAKSA SEBAB AKU TAK TAHU MASUK YANG ZIARAH BLOG AKU NIIE..Ha3...

Cakar ayam--> "tolong doakan aku..terhindar dari sebarang kesulitan"..Hu3..
Cakar ayam lagi--> TAKUT & FOBIA MASIH WUJUD!!
Lagi2 cakar ayam--> Huhuhuhuhuhuhu...

Ahad, 18 Julai 2010

A.D.A.K.A.H A.K.U.......

Assalamualaikum....

Hmmm....Hidup tenang tanpa masalah yang memeningkan kepala,bersenang lenang dan mampu tersenyum takkala orang lain sedang memikirkan cara untuk selesaikan masalah dieorang.. Hidup dengan sihat tanpa sebarang penyakit yang bisa buat aku terlantar di katil berhari2, berbulan2, bertahun2 xseperti insan2 yang terlantar di hospital dengan segala macam jenis penyakit...Aku rasa sangat segan dan terasa aku nie xsebertuah mereka yang sakit.. Orang kata, sakit yang kita terima adalah untuk menghapuskan dosa2 kecil yang kita ada..(betul ke??)

Setakat sakit perut sebab salah makan tue biasa la bagi aku y berperut sensitif nie.. Terasa nak demam sampai berminggu2 sebab aku xpenah rasa mcm tue.. Syukur padaNYA sebab berikan aku kesihatan yang baik..Mungkin satu ari nanti aku akan rase mcm diorang rase gop..

Cakap pasal kesihatan nie..Dua orang sepupu aku xcident..Hu3...Sorang patah kaki dan sorang lagi cedera teruk kat bahagian muka..Hu3..Dari cerita ma aku, ternyata keadaan mereka mmg mmg mmg teruk.. Hmmm...Nikmat sihat sebelum sakit.. Ini la benda nyer.. Aku peringatkan pd diri aku sendiri.. Sekarang mmg aku boleh makan ape yang aku suka n minum ape yang aku suka (halal)...Nanti2 semua nie akan jadi terbalik..Xleh lagi buat ape yang aku suka n sbgnya la kan.. Kesihatan nie xhanya fokus pada ape yang masuk dalam perut kiter aje.. Tapi amalan kita seharian..Orang kate sila amalkan GAYA HIDUP YANG SIHAT..

Kalau Allah Taala kata "jadi"..Maka akan terjadi lah sesuatu benda tue pada kita..Kita xleh menidaknya.. Aku syukur dengan keadaan aku sekarang n berusaha untuk jadi lebih baik..Insyaallah.. Adakah aku sekadar bermain kata?? Harapnya idak la kan..Aku sangat2 syukur..(kene usaha kurangkan lemak kat perut)..Hu3....

Cakar ayam--> "Sila bersenam"..
Cakar ayam lagu--> peringatan.."sila berhati2 ketika memandu"
Lagi cakar ayam--> Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..

Sabtu, 17 Julai 2010

Dapat Tajuk O.K

Assalamualaikum..

Dapat tajuk o.k...

Mata aku dah mengantuk sangat2..Malam esok da kena submit..Kena buat jugak..

Ada y tegur aku..Asyik online aje.. Hu3... Tak terasa sebab benda betul.. Aku pun satu..Berhenti la ber f.b..Tp xleh nak hentikan.. Padah sungguh..

MENGANTUK..Jam dah 3:53am..Kejadah ape la aku nie...

Khamis, 15 Julai 2010

ArI LaHiR Ma A.K.U

Assalamualaikum...

Hari nie hari lahir ma aku.. Hu3.. Kondisinyer...Sihat & terhindar dari sebarang penyakit yang memudaratkan.. Syukur padaNYA.. Tahun lepas aku balik umah..V hadiah kat tangan m aku sendiri.. Tahun nie, X... Tp awal2 lagi aku da ucap.. Ha3... Ma aku sebetulnyer ada 9 orang anak bersama arwah ayahanda yang tercinta..

Ceee.. Mula2 gugur, kedua lahir la AKU.. Ketiga, Muhammad Firdaus B. Abd.Aziz..Meninggal mase usianya 3 bulan rase nyer.. Keempat, Muhammad b. Abd. Aziz..Juga meninggal.. Mase tue umur die 1bulan.. Kelima, Siti Zubaidah n sekarang dah berkahwin dengan Mohamad Shukri b. Mad Said.. Keenam, Muhammad Ikram b. Abdul Aziz.. Tingkatan 3.. Membesar dengan hidung y agak mancung xmcm aku.. Ha3.. Ketujuh, Nur Aiman bt. Abd Aziz..Kelapan Noor Najibah bt Abd Aziz n Kesembilan Muhammad Hilman B. Abd Aziz..

Huh...Sekarang anak2 ma aku ada 6 orang.... 2 laki n 4 puan.. Dah hidup sendirian nak masuk 6 tahun.. Ayah aku meninggal mase aku tingkatan 4.. Da 5 kali ma aku sambut ari lahirnyer tanpa my dad.. Ape pun ku lihat ma aku mcm entah la.. Ha3... Tujuan aku sebenar nyer hanya nak coret ucapat untuk ma aku aje.. Ha3...

SeLaMaT HaRi LaHiR Ma...

cakar ayam--> Ada hadiah nie...Hi3
cakar ayam lagi--> v nnt raya nnt eks..
lagi2 cakar ayam--> mcm ler my mom akan bace semua nie...Ha3

Rabu, 14 Julai 2010

MIYABI = GRACEFUL = ANGGUN

Assalamualaikum..

Kat ruang komen @ pesan kat bawah entri blog aku nie ada satu mesej...Yang kata aku biawak tue abaikan je la... Buat sakit hati je... Pengecut.. Kalau aku ada buat salah dengan die sila bagitahu dengan cara yang jelas... Yang penting aku nak die tahu yang aku mmg terasa la dengan ayat "pasihah bewok" tue... Indah ke nama die sampai nak perkecilkan nama orang lain..Hmmm..Biar...Redha...Aku kira mungkin aku nie ada buat salah dengan die...Sungguh tak jelas keadaan nie..

Yang mesej ada perkataan MIYABI..Seawalnya, aku memang tak tau ape ke jenis bahasa tue.. Bahasa rojak ke..Istilah budak2 zaman sekarang ke.. Sememangnye aku nie xtahu n tak penah dengan perkataan tue.. Teruja nak tahu & tergaru2 otak aku dengan soalan y ternyatanya PELBAGAI JENIS..Hmm,aku google...

MIYABI nie rupenyer perkataan jepun..sila klik kat perkataan MIYABI nie maka kamu2 akan tahu n belajar sesuatu.. Niat penulis mesej nie coret perkataan miyabi kat ruang komen aku, aku sendiri pun tak tahu... Xdapat kesan siape.. Hu3.. Kalau la die ada nie maksudkan menda lain..Aku pun tak tahu.. Terima kasih la.. Mesej2 ku kira sbg SAJA2 n ku ambik positif semuanya..

cakar ayam--> SEKIAN..

Sabtu, 10 Julai 2010

Kembali ke Tempat Singgahanku!!

Assalamualaikum..

Aduhai, ape nk dikatekan lagi... ketidaksukaanku bertambah lagi... Hu3... Sungguh aku tak selesa di sini.. Semalam,kol 8:30 aku naik bas depan k.f.c Jerteh..Right now, aku berada di DEWAN PENGINAPAN PELAJAR BANK RAKYAT!!!...Cepat sungguh masa bergerak...

Kelmarin aku g PULAU PERHENTIAN ..Bersama dgn kawan4 penasihat.. Wah!!! Teramat seronok aku, sampai muntah lepas snorkeling kat 2 point!!... Tengok coral yang sangat2 cantik.. Ikan yang sungguh jinak & warna warni... Ha3... Menggigil sejuk!!! Yang paling best, aku tak kuarkan duit pun... Penasihat CAP ITIK y belanja budak huduh nie... Ha3... Berbaloi la rase...G pun kejap je... 6-7 jam je...

Pengalaman aku naik bot laju buat pertama kali nyer...Jeng3... Rasa macam aku naik kereta bocor n masuk lobang2 yang ada kat jalan...Rasa kena buat L.R.T satu...Penasihat kata " ngada,belajar sungguh dulu baru boleh buat" Wakakakakka... Sebijik kena kat aku...

Ape pun, tq buat Penasihat...Roti canai telur harga RM2 ditukar jadi satu pengalaman y lemak manis!! Ceeee, koya... Gambar nyer nanti2 aku upload...Gambar aku je la... Kah3... Penasihat cap itik...Xpayah... Kih3.


: Nie lam kol 11:30am..


:Gambaq ikan2 cantik kat tmpt p'tm



:Lepas snokeling wooo...



:Pemandangan salah satu pulau



Waaa..PULAU PERHENTIAN y best!! \o/

Cakar ayam--> LaLaLa!!!
Cakar ayam lagi--> TQ ^,^
Lagi2 cakar ayam--> v(-_-)

Khamis, 8 Julai 2010

Hmm

Assalamualaikum...

Esok aku nak g dah... Rasa tak banyak masa lagi.. Entah la...

Sekian saja tuk kali nie..
Harap 3 bulan berlalu dengan cepat...

.........SITI AZIZ...........

LaTa BeLaTaN \o/

Assalamualaikum...

Ha3...Akhir nyer, terjejak jugak kaki ku kat lata belatan.. Tak jauh mana pun dari umah aku...dalam 15km.. Ye ke?? Ye la kut... Ha3... Aku g hari selasa dengan kawan2 f6 dulu... Kih3... Penasihat pun balik pada hari yang sama... Ceee, jauh jew bunyi nyer... Dia g mana?? G tepi Malaysia je... Jangan "gege".... Kuang3....

Sampai kat belatan, lebih kurang jam 4setengah petang dah.. Tak da orang mana...Nie yang bes nyer..Kami naik kat tempat tinggi.. Kat kawasan berbatu2 sikit, terlindung dari pandangan om laki terutamanyer... (-_-)"

6 Julai nie hari lahir kawan/teman sepermainan aku jak dari kecik2 lagi.. Die ada, yang berbaju kurung dikalangan kami2 semua.. Ha3... Sunguh ayu persis nama tuan tubuh NOR AYUNI... Ayu la kan3... Ape pun, time kasih kat sain2 aku sebab ngajak aku join diorang punya majlis... Ha3..Dak2 laki tak join pun okey!!! Best cam gini.. Xdak dak laki... Tepat skali...



KESIMPULANNYA: Lata Belatan yang BEST w/pun pada tahap biasa2 aje..

Cakar ayam--> Kih3, xtemu dengan ORIX!!!
Cakar ayam lagi--> Tain2..
Lagi2 cakar ayam--> G LAR MANDI-MANDA KT LATA BELATAN (kecoH & kepoH la minaH nie!!)

Jumaat, 2 Julai 2010

Perangai S.I.T.I

"Sila g kedai beli gandum 1kg, gula.. Ulam, ikan & ayam.. Daun sup & daun bawang"..
"Jap, mandi2 lu.. Baru ore g".. Keh3.. Biasa ar jawapan aku.. He3.. Nie biasa je kan3.. Orang lain pun lebih kureng aku jew.. Ha3.. Tapi aku banyak sangat kurang..:p

Stat motor...Brooooom!!!! Broooooommm!!!! Brooooommmm!!!! tat, gear 1.. Kemane aku nak g nie.. Ma suh g beli kat kedai runcit kampung sebelah ja... Errrmmmm... Dekat sangat tue... G jauh la sikit.. Ha3... (mmg perangai aku suka g jalan.. jak dulu...sorang pun tak pe..)..

Hari nie hari Jumaat.. Wah!! Pasar Kuala Besut!!! Hooooreeee.... Cop kejap... Isi minyak motor kat Kg Raja luh.. He3... Baru sedap susur pantai lah balik nanti... Dalam otak aku dah congak2 kemana aku nak p.. (orang kat umah kelaparan tunggu aku wat balik barang..) Ha3...

Sampai pun kat Kuala Besut... Ada la dalam 15km dari umah aku... Fuh!!! Panas+orang y tersangat ramai= aku sorang2 je!!! Ha2.. Tapi kalau bulan RAMADHAN, aku mmg takkan ambik risiko mai kat PASAR KUALA BESUT y hari jumaat.. 3xganda manusia mai.. Panas duk bersesak2 bawah khemah pasar yang sejengkal tas kepala...(mcm lar aku nie tinggi sangat!! koya..)...Ha3...Macam2 ada kat sini..Ha3...

Selesai beli..Aku pun balik susur pantai... Waaaaa.... Sangat best!! Time tue orang laki duk bersiap2 nak g masjid.. Jadi tak ramai/sangat2 tak ramai dak laki kat pantai... & aku masih tanpa teman.. (gila punya ayat)... Ha3.. Aku sempat ambik gambar kat PANTAI AIR TAWAR.. Maklum saja lar, aku nie buta seni.. Tak Tahu sudut mana yang come.. Tengok PULAU PERHENTIAN.. Wah, teringin nak ke sana.. Sain aku kawin dengan orang pulau tue.. bertuah badan.. Ha3... Serta-merta jadik orang pulau.. Susur punya susur... Kluar kat Keluang... Da dekat sangat dengan umah aku... Kah3... Perempuan ape la aku nie.. Tapi aku tak menyusahkan orang lain... Jadik tak de masalah la kan3... Kih3..

siti y buta seni : kata Penasihat!!

pokok rhu cam ginik, kat mane2 pantai pun ada...He3


Cakar ayam--> Besut sentiasa d hati!! Setiu-->???
Cakar ayam lagi--> Lambat nyer Jumaat depan!!
Lagi2 cakar ayam--> "ROTI CANAI TELUR DUA" :P

Durian OH Durian

Assalamualaikum,,,

Ha3...Pokok durian tunggal 45 darjah serong kat belakang umah aku buah nyer dah mula gugur... Seminggu dari tempoh aku akan balik kat penjara... Ha3... Bagus nyer... Tapi sayang sebab Penasihat tidak berpeluang untuk merasa kemanisan isi durian y kali pertama gugur ke bumi n kali pertama seumur hidup nyer berbuah... Ha3... Kesian kat penasihat... Tak pe la kan3... Right now, penasihat dup enjoy kat Bali.. Ceh, xrasa durian pun tak ape.. Hari nie aje aku dah baham 3 bijik durian... Kah3...(orang lain ada beratus2 pokok durian, xpulak diorang kecoh mcm aku...kah3)...

Aku makan dengan sodap2 nyer.. Tp masih ada perasaan simpati pada orang yang xbernasib baik...(keh3, penasihat yang kureng bernasib baik).. Pokok durian tue Penasihat yang bajakan... Sungguh berkualiti baja yang penasihat taruk...Ada sape2 nak beli??? Ha3... Baja organik, 100% dijamin HALAL n dikeluarkan oleh PENASIHAT!!! Kah3...

~ DURIAN PERTAMA YANG AKU SANTAP..HE3~

Cakar ayam--> Penasihat sentiasa tak berpeluang \o/
Cakar ayam lagi--> Tunggu ler Selasa nie...
Lagi2 cakar ayam--> Durian yang sedap!! He3

Khamis, 1 Julai 2010

FAKTA ILMIAH BABI HARAM - QUR'AN SEPANJANG MASA

السلام عليكم . بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم.لا إله إلاَّ الله.محمد رسو ل الله
الحمد لله رب العا لمين. الصلاة و السلام على رسو ل الله.اما بعد


"Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang yang (ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah. Akan tetapi, barang siapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang isi tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha pengampun, Maha penyayang" (QS. Al-Baqarah [2] : 173).

Islam telah melarang segala macam darah, analisis kimia dari darah menunjukkan adanya kandungan yang tinggi dari uric acid (asam urat ), suatu senyawa kimia yang berbahaya bagi kesehatan manusia, bersifat racun. Dengan kata lain uric acid sampah dalam darah yang terbentuk akibat metabolisme tubuh yang tidak sempurna yang diakibatkan oleh kandungan purine dalam makanan.

Dalam tubuh manusia, senyawa ini dikeluarkan sebagai kotoran, dan 98% dari uric acid dalam tubuh, dikeluarkan dari dalam darah oleh ginjal,dan dibuang keluar tubuh melalui air seni. Dalam Islam dikenal prosedur khusus dalam penyembelihan hewan, yaitu menyebut nama Allah Yang MahaKuasa dan membuat irisan memotong urat nadi leher hewan, sembari membiarkan urat-urat dan organ organ lainnya utuh.

Dengan cara ini menyebabkan kematian hewan karena kehabisan darah dari tubuh, bukannya karena cedera pada organ vitalnya, sebab jika organ-organ misalnya jantung, hati, atau otak dirusak, hewan tersebut dapat meninggal seketika dan darahnya akan menggumpal dalam urat-uratnya dan akhirnya mencemari daging, mengakibatkan daging hewan akan tercemar oleh uric acid, sehingga menjadikannya beracun, dan pada masa-masa kini lah para ahli makanan baru menyadari akan hal ini, subhanallah.

Apakah kita tahu kalau babi tidak dapat disembelih di leher ? karena mereka tidak memiliki leher, sesuai dengan anatomi alamiahnya? Bagi orang muslim beranggapan kalau babi memang harus disembelih dan layak bagi konsumsi manusia, tentu Sang Pencipta akan merancang hewan ini dengan memiliki leher.

Ilmu kedokteran mengetahui bahwa babi sebagai inang dari banyak macam parasit dan penyakit berbahaya, sistem biochemistry babi mengeluarkan hanya 2% dari seluruh kandungan uric acidnya, sedangkan 98% sisanya tersimpan dalam tubuhnya. Islam telah melarang segala macam darah, analisis kimia dari darah menunjukkan adanya kandungan yang tinggi dari uric acid (asam urat ), suatu senyawa kimia yang berbahaya bagi kesehatan manusia, bersifat racun.

Dengan kata lain uric acid sampah dalam darah yang terbentuk akibat metabolisme tubuh yang tidak sempurna yang diakibatkan oleh kandungan purine dalam makanan.Dalam tubuh manusia, senyawa ini dikeluarkan sebagai kotoran, dan 98% dari uric acid dalam tubuh, dikeluarkan dari dalam darah oleh ginjal,dan dibuang keluar tubuh melalui air seni.

FAKTA LAINNYA

Kulit orang yang memakan babi akan mengeluarkan bau yang tidak sedap. Penelitian ilmiah modern di dua negara Timur & Barat, yaitu Cina dan Swedia, menyatakan: “Daging babi merupakan merupakan penyebab utama kanker anus & kolon”. Persentase penderita penyakit ini di negara negara yang penduduknya memakan babi, meningkat secara drastis, terutama di negara-negara Eropa, dan Amerika, serta di negara-negara Asia (seperti Cina dan India). Sementara di negara-negara Islam, persentasenya amat rendah, sekitar 1/1000.

Hasil penelitian ini dipublikasikan pada 1986, dalam Konferensi Tahunan Sedunia tentang Penyakit Alat Pencernaan, yang diadakan di Sao Paulo. Babi banyak mengandung parasit, bakteri, bahkan virus yang berbahaya, sehingga dikatakan sebagai Reservoir Penyakit. Gara-gara babi, virus Avian Influenza jadi ganas. Virus normal AI (Strain H1N1 dan H2N1) tidak akan menular secara langsung ke manusia. Virus AI mati dengan pemanasan 60 ºC lebih-lebih bila dimasak hingga mendidih.

Bila ada babi, maka dalam tubuh babi, Virus AI dapat melakukan mutasi & tingkat virulensinya bisa naik hingga menjadi H5N1. Virus AI Strain H5N1 dapat menular ke manusia. Virus H5N1 ini pada Tahun 1968 menyerang Hongkong dan membunuh 700.000 orang (diberi nama Flu Hongkong).

Daging babi adalah daging yang sangat sulit dicerna karena banyak mengandung lemak. Meskipun empuk dan terlihat begitu enak dan lezat, namun daging babi sulit dicerna. Ibaratnya racun, seperti halnya kholesterol! Selain itu, daging babi menyebabkan banyak penyakit : pengerasan pada urat nadi, naiknya tekanan darah, nyeri dada yang mencekam (angina pectoris) , dan radang pada sendi-sendi.

Sekitar tahun 2001 pernah terjadi para dokter Amerika berhasil mengeluarkan cacing yang berkembang di otak seorang perempuan, setelah beberapa waktu mengalami gangguan kesehatan yang ia rasakan setelah mengkonsumsi makanan khas meksiko yang terkenal berupa daging babi, hamburger (ham = babi, sebab aslinya, hamburger adalah dari daging babi). Sang perempuan menegaskan bahwa dirinya merasa capek-capek (letih) selama 3 pekan setelah makan daging babi.

Telur cacing tsb menempel di dinding usus pada tubuh sang perempuan tersebut, kemudian bergerak bersamaan dengan peredaran darah sampai ke ujungnya, yaitu otak. Dan ketika cacing itu sampai di otak, maka ia menyebabkan sakit yang ringan pada awalnya, hingga akhirnya mati dan tidak bisa keluar darinya. Hal ini menyebabkan dis-fungsi yang sangat keras pada susunan organ di daerah yang mengelilingi cacing itu di otak. Penyakit-penyakit “cacing pita” merupakan penyakit yang sangat berbahaya yang terjadi melalui konsumsi daging babi.

Ia berkembang di bagian usus 12 jari di tubuh manusia, dan beberapa bulan cacing itu akan menjadi dewasa. Jumlah cacing pita bisa mencapai sekitar ”1000 ekor dengan panjang antara 4 – 10 meter”, dan terus hidup di tubuh manusia dan mengeluarkan telurnya melalui BAB (buang air besar).

Maka apakah mereka tidak memperhatikan Al Quran? Kalau kiranya Al Quran itu bukan dari sisi Allah, tentulah mereka mendapat pertentangan yang banyak di dalamnya. QS. 4 An-Nisaa':82

Subhanallah Walhamdulillah Wallaahu Akbar...
1 lagi bukti...
Islam TERBUKTI BENAR.....

Qs.3 Ali Imran:85. Barangsiapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semua nie aku copy dalam nie.
Sila lar baca...