Siti Aziz BERKATA-KATA

Hidup nie kalau pandai empunya badan corakkan..maka BAHAGIA menanti.. :) tapi kalau tersalah pilih pekerja untuk mencorakkan sehelai kain, maka HILANG kualiti. Orang kata kualiti i2 penting, jadilah macam SIRIM!! KUALITI itu penting, baru tenang hidup.. He3^^~ Mek Tie

Jumaat, 19 Ogos 2011

Bila S.A Menjala Roti!! He3

Assalamualaikum!! [Selamat bersahur hari yang ke-19 semua]


 Dari pagi kelmarin Mek Tie try nak buat new entry tak dapat-dapat. Ape kena dengan blogspot nie?? Hu3.. Pagi nie dapat. Alhamdulillah.. ^_^


Kali nie Mek Tie nak cerita tentang ROTI JALA. Alkisah. Tak tau berpunca dari mana, Mek Tie tergilakan roti jala. Sepanjang duduk kat u [kompem aku tak berjalan/melancong kemana-mana pun!] tak pernah Mek Tie jumpa ROTI JALA terjual di mana-mana cafe yang ada kat sana. Mek Tie pegi pasar rabu, tetap jugak tak jumpa kueh nie. Ha3.Hampir setahun yang lepas, masa Mek Tie join satu seminar kat Sungai Petani rasanya. Waaaa, ROTI JALA nyer sangat la sedap. [tapi hari tue memang dukacita sungguh hati ini, abaikan  -_-"] [sumber gambar: sini].

Masa nak balik cuti sem ari tue, sempat la Mek Tie menggoogle resepi ROTI JALA. Baca cara-cara nak membuatnya. Kali pertama nak buat sendiri nie. Excited tahap dewa. Ha3. [sambil mendownload lagu2 jiwang karat zaman dulu kala!!] Ha3. Dua tiga hari duk rumah, Mek Tie pakat dengan lanun-lanun yang ada nak buat ROTI JALA. Ha3. Semua bahan Mek Tie cari. Start la mengadun. Ma pun tak pernah buat medalah nie. Dalam resepi tue kata blend adunan nak kasi die lembut ke ape entah, Mek Tie blendkan. Ha3. 

Tiba time nak menjala. Orang guna kuali yang bakar burger tue, Mek Tie gi baham kuali yang ma goreng ayam!! Ha3.. Tak ape la kan. Kuali jugak mananyer. Yang penting ada gaya!! He3. Ma dah siapkan gulai ayam. Nak santap dengan roti nanti la. [sumber gambar: Pak Cik Google]

Setengah jam kemudian!!

"Adoi!! Bakpo tok jadi nie!!". Try lagi, lagi dan lagi. Dah nak pukul 10.30pm dah. Ha3. Yang penting semangat nak menjala tak pudar. Ewah. Ayat tue tak boleh bla dah. Menjala lagi, lagi dan lagi. 


Akhirnya, ma pun cakap. Sudah-sudah la. Buat aje LEMPENG dan makan dengan gulai tue. Mengalah la jugak. Ha3. Terima la hakikat yang diri sendiri tak reti masak. Keh3. Berakhir malam tue dengan tragisnya. ROTI JALA ku disumpah menjadi LEMPENG. He3.
[Sumber gambar: sini]


Tunggu adik Mek Tie balik raya nanti nak buat sekali lagi. Masih jugak tak serik. Ha3. Dasyat. Kalau jadi lempeng lagi. Redha je la. Baik beli kat pasar. Ha3. Dah tengok video kat YOUTUBE. Cara nak menjala dengan betul. Kalau berminat boleh la tengok sini, sini dan juga sini.


Bila dah tengok satu persatu video kat Youtube, rase malu kat budak-budak. Ha3. Tak pe la kan kan kan. Yang penting Mek Tie try. Hi3. Bagi percubaan kedua, harapnya menjadi. Nak kawin dah nie!! Hahahahaha. Bohong!! T_T..


Kesimpulannya: ROTI JALA Mek Tie yang pertama GAGAL!! Ha3





Hal lain: Terawih malam Jumaat yang 'indah' di sini ^.. Time kasih awok!! [versi lembut] hehehe..

6 ulasan:

Elie Lily berkata...

nak buat roti jala memang memerlukan kesabaran yg tinggi.heheh

Siti Aziz berkata...

elie

hahahaha...memang kena sabar...kena banyak sabar...tapi ct nie jenis y mudah hilang sabar..hi3...

amir aizat berkata...

sabar yer kak ct, dah lme xmkan rotijala nih,huhu

Siti Aziz berkata...

adik amir


memang kak ct sedang bersabar nie dik..kihkihkih

chiLleD...!! berkata...

raya ni nk buat roti jala..=)

Elih Japahar berkata...

Tak pe...tak jadi sekali try lagi sampai jadi, :)