Siti Aziz BERKATA-KATA

Hidup nie kalau pandai empunya badan corakkan..maka BAHAGIA menanti.. :) tapi kalau tersalah pilih pekerja untuk mencorakkan sehelai kain, maka HILANG kualiti. Orang kata kualiti i2 penting, jadilah macam SIRIM!! KUALITI itu penting, baru tenang hidup.. He3^^~ Mek Tie

Isnin, 18 April 2011

cerita SEMUT HITAM & SEMUT MERAH

Pada suatu hari, SEMUT HITAM baru saja pulang dari satu tempat yang jauh lalu terus berkunjung ke SARANG SEMUT MERAH. Dalam perjalanan Si Hitam ke sarang Si Merah, dia terfikir apa yang Si Merah sedang lakukan sekarang, Si Merah sihat ke tidak, dah makan ke belum, Si Merah ada kat sarang ke tidak. Begitu banyak persoalan. Setibanya di rumah Si Merah.

Merah!! oooo Merah!! Ko ade ke tak?? Ting!! Tong!! sambil ditekannyer bel sarang Si Merah. Beberapa minit kemudian, Merah membuka pintu dengan keadaan mamainyer. [muka terkejut!!]. 'Balik tak bagitahu awal2!!' jemput masuk. Si Hitam masuk ke sarang Si Merah yang persis reban ayam. Ops!! Sarang Si Merah jauh lebih baik dari reban ayam. Jadi mcm reban ayam sebab ada lanun-lanun tak sedar diri dop p mengacau sarang Si Merah.

Semak nyer sarang. Ko tak kemas ke?? tanya si Hitam. 'Tak, kalau rajin kemas la'. Dengan berlagak rajin Si Hitam menolong Si Merah mengemas sarang. Dari A hingga ke Z. B hingga ke Y, Si Merah yang buat. [hahahaha]. Rasa dah lama aku tak tolong kau. Rindu pula rasanya. Nanti da tak da peluang nak menolong da. Kata Si Hitam. Kenapa pula?? Si merah pelik. 

tidak akan bersambung -__-Jangan pelik jika SESUATU CERITA ITU TAK BERPENGHUJUNG. Adakalanya ia tidak bertitik untuk memberi kita ruang berfikir apakah kebarangkalian yang bakal berlaku. Tapi, andai kata ia tertitik. Jangan benarkan seluruh jiwa dan raga berpaling lagi. Amin.


2 ulasan:

Penyair SenjA berkata...

seperti hidup....kita takkan tau dimana ia akan berhentikan....terima kasih atas cerita yang memberi ruang untuk me berfikir....;)

Siti Aziz berkata...

^_^.. Si Hitam tetap juga mengintai bayangan si merah..T_______T