Siti Aziz BERKATA-KATA

Hidup nie kalau pandai empunya badan corakkan..maka BAHAGIA menanti.. :) tapi kalau tersalah pilih pekerja untuk mencorakkan sehelai kain, maka HILANG kualiti. Orang kata kualiti i2 penting, jadilah macam SIRIM!! KUALITI itu penting, baru tenang hidup.. He3^^~ Mek Tie

Khamis, 2 Disember 2010

Cara buat pautan

Kalau kat kotak CATATAN BARU nie biasanya ada dia jenis.. Versi baru dan lama.. Bagi aku versi terbaru lebih mudah.. Okey..Untuk ubah tetapan versi catatan lama ke baru @ versi baru ke versi lama..Senang aje.. Mula2 klik kat TETAPAN.. (BLOG AKU GUNA BAHASA MELAYU)..




** Untuk ubah cara lama ke cara baru sila klik TETAPAN.. kemudian ASAS..



Pastu ye akan kuar spt dalam gambar kat atas.. Langkah dua tue u klik aje antara point 1 (untuk versi baru & terkini) dan point 2 untuk versi lama..

Versi lama..


Nie adalah contoh bar catatan versi lama.. Item kat atas dalam bar tue xbanyak sangat.. Cara nak buat link cara lama..


Langkah pertama: Bila kita buat catatan dan nak tunjuk sumber @pautan dari mana2 web, kita boleh terus pautkan web tersebut pada mana2 perkataan pilihan kita @ ikut kretiviti masing2.. Yang biasa i guna perkataan SINI.. jadi, bula u klik perkataan tersebut ia akan automatik ke laman web yang saya rujuk @ maksudkan.. Ape2 perkataan pun boleh.. =)

Bila dah taip SINI, u "birukan" perkataan tersebut dengan cara klik tetikus sblh kanan.. Easy je kan3.. ^_^..
Pastu u klik kat SIMBOL PAUTAN (versi lama).. Simbol tue mcm kepala tikus aku "ISTILAHKAN" yang berwarna hijau.. Sebelah simbol warna teks tue..

Selepas u klik, die akan kuar mcm gambar kat atas.. Ikut seperti arahan.. Masukkan URL.. contoh : sitiaziz.blogspot.com.. dan klik OK.. 

Bila u dah klik ok, die akan kuar mcm nie..

Bila dah jadi mcm nie u klik je terbitkan.. (jika xda sebarang masalah).. Biasanya tak kan jadi/ timbul sebarang masalah kalau URL tue betul..


Okey, dah selesai... Bila u klik SINI makanya akan kuar blog sitiaziz.blogspot.com @ budakcomel.blogspot.com.. (contoh)..

Cara baru..


Untuk cara baru.. U tengok sendiri dalam gambar nie bar kat atas tue berbeza dengan cara lama.. item yang amatlah banyak memang memudahkan kita guna mase buat catatan..

Bendanya same jugak untuk buat pautan ke mana2 web yang kamu rujuk @ nak perkenalkan taip je ape2 perkataan contoh:

SINI/LEMBU/KERETA/ANGKASAWAN/CIKGU SEJARAH

pastu birukan perkataan tersebut dan klik pada PAUTAN..


Dia akan kuar mcm nie.. Dan u boleh ubah ape2 perkataan seperti diatas.. Kat ruang petak kosong kedua tue u isi dengan laman web pautan contoh: sitiaziz.blogspot.com dan klik ok kalau tak da sebarang kesilapan pada URL..




Cam nie la jadi nyer...Setelah itu klik ok dia akan jadi mcm nie..

Lepas klik ok, jadi la mcm nie.. Versi terbaru lagi mudah. Yang lama pun mudah jugak.. kuikuikui ^_^

Hasilnya tetap dama mcm gambar nombor 6..(hasil versi lama)..

Okey la.. Cara nak buar nyer simple aje.. Tapi aku dulu pun xreti jugak nak buat.. Kuikuikui.. Klu xpaham dengan penerangan aku yang mungkin berbelit2 nie, tinggal pesan @ pertanyaan kat ruang komen kat bawah.. Ha3..

Sekian.. Selamat mencoba..

1 ulasan:

Siti Aziz berkata...

pok loh...mu buat sampai jadi..aku rase aku guno ayat paling mudah doh tue..hahahaha