Siti Aziz BERKATA-KATA

Hidup nie kalau pandai empunya badan corakkan..maka BAHAGIA menanti.. :) tapi kalau tersalah pilih pekerja untuk mencorakkan sehelai kain, maka HILANG kualiti. Orang kata kualiti i2 penting, jadilah macam SIRIM!! KUALITI itu penting, baru tenang hidup.. He3^^~ Mek Tie

Khamis, 25 November 2010

Diet Mantop utk Tauke Itik -_-"

Assalamualaikum..

Ingat orang je ke yang kena diet?? He3.. Blog pun kena diet jugak uper nyer.. Okey, mai kite sesame blajar benda baru.. Jom timbang blog kita.. Kalau blog kite lebih 100kb saiznyer, sememangnya mengambil masa yang agak2 untuk loading.. kesian la kan kat pengguna brokkeban tue kan3.. kuikuikui..

Sebelum tue, jom timbang blog kite kat sini dulu..


Sesudah timbang tue, reaksinya mcm mana?? Tauke itik dah jangkakan yang blog tauke memang terlebih berat.. dengan widget2 yang sebetulnya cantik tapi tak perlu ada bagi meningkatkan lagi kelajuan blog kita..

Mula2 timbang dapat 140.35kb.. Mak engkau.. Lebih berat dia dari aku.. Ha3.. Untuk meningkatkan dari tahap siput bulan yang tak berapa bulan nie.. aku pun ambik pendekatan yang tuan blog nie sarankan..

Aku bagitahu cara aku la k.. Maknanya ape yang aku paham setelah aku baca ape yang  tuan blog tue cadangkan..
  1. Bila guna templet blog 3 bar mcm aku guna nie, sebolehnya bar sisi diletakkan bersebelahan antara satu sama lain.. macam yang aku guna sekarang..
  2. Yang ada iklan nuffang tue, letak iklan tue sebelah kanan bahagian bawah.
  3. Widgets yang dah ada kat laptop mcm jam, kelendar n etc tue tak payah la letak dalam blog sebab dah ada kat laptop masing2 kan..tapi ape orang kesah kalau kita nak letak pun sebab kita tuan tanah.. Hanya cadangan..
  4. Blog tak payah panjang2 sebab memang ambik masa sikit tuk loading..
  5. penggunaan warna yang pelbagai/gambar/video yang banyak pun mempengaruhi saiz blog..
Aku terasa amat jeles la dengan blog2 yang guna wordpress.. w/pun diorang timbang dapat 300kb tapi time loading dia 14saat.. berbanding kita yang guna templates biasa..  timbang kejadah dapat 140kb mcm awal2 aku timbang tue, time loading 0.83saat.. Fuh... Mana boleh aku tak jeles.. Eceh..

Aku cuba jugak nak guna templates wordpress tp ketidakretian mengatasi segalanya.. Lain kali aku nak try.. Insyaallah..

Selepas aku buat rombakan sikit, makanya nie la hasil nya...


Okey la kan3.. Tapi akan coba untuk kurangkan sampai 60kb saja.. Masih buntu & tercarik2 ape widget @ sumthing yang bolh buat blog aku jadi ringan & laju dengan tak buang ape2 widget yang sedia ada dalam blog aku.. Ha3..

Nie yang terbaru..Selepas aku kurangkan warna.. Kuikuikuikui ^_^ lepas nie aku pasti kalau aku borink aku akan tambah kembali widgets.. Ha3.. Guna warna-warni kembali bila dah bijik mata borink dengan variasi warna orang demam nie.. Putih jew.. Hihihi..



Okey.. Belajar & terus belajar.. Kalau kompius, bagitahu aku.. Aku boleh ajarkan ape yang aku tahu.. Hi3...

Selamat menimbang blog anda.. \0/


1 ulasan:

Siti Aziz berkata...

Kalau dah baca tue sila la klik dan tibang blog anda.... kuikuikuik ^_^