Siti Aziz BERKATA-KATA

Hidup nie kalau pandai empunya badan corakkan..maka BAHAGIA menanti.. :) tapi kalau tersalah pilih pekerja untuk mencorakkan sehelai kain, maka HILANG kualiti. Orang kata kualiti i2 penting, jadilah macam SIRIM!! KUALITI itu penting, baru tenang hidup.. He3^^~ Mek Tie

Sabtu, 26 Jun 2010

TuMiS BiLiS- tuk POK LOH

Bahan:

1 cawan ikan bilis – dicuci, toskan dan goreng
1 labu bawang besar – potong kasar sedikit

kisar:
10 tangkai cili kering, direndam air panas dlm 15 minit
5 ulas bawang merah kecil
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
sedikit belacan (ikut suka)

1 sudu keping asam jawa
gula melaka, secukupnya
garam, secukupnya

Cara ;:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik baunya. masak sampai sedikit kering, kemudian masukkan air. (ikut suka — kalau suka berkuah lebih, banyakkan airnya dan kalau suka sambal yang pekat, kurangkan.)

Masukkan air asam, gula , dan bawang besar tadi. Masak sampai bawang layu. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi dan kacau rata. Rasakan asam/garam dan manisnya. .


-----------------------------------------------------------------------

Nie la pok loh & rimau nyer.. sain tidur die..kah3

Pok loh suke tumis bilis agak nyer...3x sent mesej ke aku tanya cam maner nak tumis bilis.. aku tahu, dalam FALAHIAH mane ader tunjuk cara2 nak tumis bilis...kih3...

cakar ayam--> MUSTI POK LOH NGEPEK...
cakar ayam lagi---> biaq pi lar \o/
lagi2 cakar ayam--> "SeLaMaT mEnC oBa"

Tiada ulasan: